Om forkølelse

Forkølelse rammer os alle en gang imellem. Næsen løber eller er stoppet til med snot. Man er ikke helt på toppen. Men hvorfor er forkølelse så udbredt, og hvad kan man gøre ved det? Her er Apotekets svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om forkølelse.

Det er let at blive smittet med forkølelse, særligt i vinterhalvåret.  

Hvordan smitter forkølelse?

Forkølelse skyldes smitte med virus. Der findes mange forskellige typer af virus, som kan give forkølelse. Forkølede personer udskiller smitsomt forkølelsesvirus, når de nyser, hoster og pudser næse. Derfor kan smitten sprede sig, når vi er tæt på hinanden. Man vil også få virus på hænderne, når man f.eks. klør sig i øjet eller tørrer sig om næsen. Det afsætter man på de ting, man rører ved, og kan på den måde bringe smitten videre til den næste, der rører ved den samme ting.

Hvor lang tid går der, fra man bliver smittet, til man bliver forkølet?

Der plejer at gå ca. 1-3 dage fra man bliver smittet med forkølelse, til symptomerne viser sig.

Hvem kan blive forkølet?

Alle kan blive forkølede. Mange voksne bliver forkølede et par gange om året, mens børn ofte er snottede og forkølede flere gange om året - også helt små børn, som ikke selv kan pudse næse og derfor har brug for lidt ekstra omsorg. Her kan du læse, hvordan du kan hjælpe en forkølet baby.  

Hvad er symptomerne på forkølelse?

De mest almindelige symptomer på forkølelse er: 

  • tilstoppet næse og/eller løbende næse

  • øm og ru hals

  • nys

Når man er forkølet, kan man også opleve bl.a.: 

  • let hovedpine

  • hoste

  • træthed, mathed og utilpashed.

Hvor længe varer en forkølelse?

En forkølelse varer som regel i en uges tid. 

Hvornår kan man smitte andre med forkølelse?

Man kan smitte andre med forkølelse, så snart man selv er blevet smittet. God håndhygiejne er et effektivt værn mod smittespredning.  

Hvordan kan man lindre en forkølelse? 

Når man bliver ramt af snotnæse og ru hals, kan det ofte lindre lidt at hvile, drikke varm te og eventuelt bruge sugetabletter mod øm hals.

Saltvandsnæsespray skyller næsen og fortynder det seje slim, så det bliver lettere at trække vejret gennem næsen. Saltvand har ingen sammentrækkende effekt på næseslimhinden som mange andre forkølelsesmidler. Derfor kan saltvandsdråber og saltvandsnæsespray anvendes så ofte, man har behov for det. Saltvand er også ideelt til små børn, der får lettere ved at trække vejret, når de skal spise og sove. Apotekets Saltvandsprodukter består af rent saltvand uden konservering og kan anvendes alene eller som supplement til næsedråber/næsespray med sammentrækkende effekt. Få gode råd til en stoppet næse her.