Hvilken betydning har alderen for din fertilitet?

I Danmark har gennemsnitsalderen for førstegangsfødende i de seneste år ligget omkring 29 år. Studier har vist, at jo ældre man er, desto vanskeligere kan det være at blive gravid.

Vi bliver mindre frugtbare med alderen

Alder er den faktor, der har størst betydning for en kvindes mulighed for at blive gravid. Mange venter med at planlægge graviditet, og det kan der være mange forskellige årsager til. Måske vil man først være færdig med sin uddannelse og godt i gang med job og karriere, måske møder man først den rette partner sent. Men både kvindens og mandens frugtbarhed falder med alderen – og jo længere tid man venter, jo mindre bliver chancen for at opnå graviditet.

Kvinders mest fertile alder

Kvinder er mest fertile, når de er mellem 18 og 25 år.

En kvinde på 20 år har 34 % chance pr. måned for at blive gravid. Når kvinden er omkring 30 - 35 år gammel, er hendes frugtbarhed halveret.

I de seneste cirka 20 år er der sket en fordobling i antallet af kvinder, der bliver mødre, når de er mellem 40 og 44 år – og en tredobling af kvinder, der bliver mødre, når de er mellem 45 og 49 år. Men en kvinde på 40 år har kun 6 % chance pr. måned for at blive gravid. 

Mænds mest fertile alder

Mænds fertilitet falder også med alderen, dog ikke med samme hastighed som kvinders.

Sædmængden og sædcellernes evne til at bevæge sig begynder at falde, allerede når manden er omkring 20 år gammel. Men sædkvaliteten forringes så langsomt, at den først for alvor begynder at få betydning for mandens frugtbarhed omkring 40-50 års-alderen.