Gode råd til nye forældre
Det kan være overvældende at blive forældre. Alt er nyt og uprøvet, og man kommer let til at føle sig usikker. Måske kan denne liste med tip og gode råd være med til at hjælpe jer godt i gang.
Arp: fortvivl ikke, men følg vores råd
Enhver lille, lækker og velduftende baby kan få arp. Selvom det bare er fedt og afstødte hudceller, vil du sikkert gerne have det væk. Det klarer du nemt med babyolie, en arpkam og denne fremgangsmåde:
Bad: Hvor tit og hvordan skal baby bades
En nyfødt baby behøver ikke et dagligt bad – det kan til gengæld blive nødvendigt, når den lille bliver stor nok til at udforske vandhuller, mudderpøle og sandkasser. Vi har lavet en guide om alt fra badevandets temperatur til den bedste og tryggeste måde at holde den lille på i badekarret.
Bakterier og virus: sådan begrænser du risikoen for smitte
Alle bliver forkølede en gang imellem, og vi kan alle blive slået omkuld af en maveinfektion eller influenza. Små børn bliver også ramt af infektioner, særligt når de er mange sammen i daginstitution. Men god håndhygiejne kan betyde færre sygedage. Vi rører ved alt muligt i løbet af en dag, så gør det til en god vane at vaske hænder:
- hver gang I kommer hjem
- inden madlavning
- inden spisning
- før og efter bleskift
- efter næsepudsning
- efter toiletbesøg
- og husk også at vaske barnets legetøj jævnligt.
D-vitamindråber, husk det daglige tilskud
Læs her, hvorfor de små skal have et dagligt tilskud af D-vitamin, hvornår I skal begynde med D-dråberne, og hvordan I bedst giver dem til baby.
Feber: sådan tjekker du, om dit barn har feber
Man har feber, når kropstemperaturen er over 38 grader celcius. Normalt ligger kropstemperaturen mellem 36,5 og 37,5 grader. Et berøringsfri pandetermometer er praktisk til børn, og giver en god indikation af, om barnet har feber. Det mest nøjagtige resultat får man, når man måler temperaturen i endetarmen. Brug gerne et termometer med bøjelig spids og før ikke termometerspidsen for langt ind, hos børn normalt ikke længere end 1-2 cm. Følg altid brugsanvisningen nøje og rengør termometret grundigt efter brug.
Forkølelse: sådan hjælper du, når din baby er snottet og forkølet
Et lille barn kan ikke selv pudse næse, når den er stoppet til. Det giver lidt udfordringer med at trække vejret, når barnet skal ammes og have flaske. Heldigvis kan du hjælpe barnet af med det generende snot, endda på en blid måde. Du skal blot have fat i Apotekets Næsedråber og Apotekets Næsesuger. Næsedråberne består af en saltvandsopløsning med samme saltkoncentration, som findes naturligt i kroppen. Ingen konserveringsmidler eller andet. De sterile saltvandsdråber fortynder sekretet, så baby får luft i næsen igen. Se her, hvordan du skal gøre:
Negle: sådan klipper du negle på din baby
Selvom de er bittesmå, kan babynegle både være skarpe og vokse sig lange. De første par uger er neglene så bløde, at du kan nulre skarpe kanter af med fingrene. Derefter får du brug for en babyneglesaks. Se her, hvordan du gør:
Rød blenumse: sådan forebygger og behandler du rød numse
En tætsiddende, våd tisseble kan hurtigt gøre den fine, bløde hud på en babynumse rød og irriteret. Så bleen skal helst skiftes, så snart den er blevet fyldt. Men der er nok ikke mange, som slipper for at se en rød numse nu og da. Se her, hvad du kan gøre for at forebygge og behandle den ømme, irriterede hud:
Solbeskyttelse: sådan beskytter du dit barns hud mod solen
Solskin er skønt, men UV-strålerne er ikke helt ufarlige. Dit barn bør slet ikke være i solen, så længe det er under 1 år gammelt. Når barnet begynder at komme ud i solen, er det vigtigt at sørge for solbeskyttelse, for solskoldninger i barndommen kan udvikle sig til hudkræft senere i livet. Undgå middagssolen i sommerhalvåret og sørg for let tøj, solhat og parfumefri solcreme. Se alle Apotekets anbefalinger om børn og sol.
Sådan beskytter du bedst dit barn i solen